Toisaalla höpinäpöntössä kirjoittelin hiilihydraateista. Tässä kooste keskusteluista alkoholi/maksa.
Asiantuntijana biokemisti
Alkoholi ja maksakirroosiLääkärikunta on iät ja ajat ihmetellyt miksei joku pultsari saa maksakirroosia. Jos suurinpiirtein elää viinalla, patologi loytää siistin maksan. Jos taas kittaa säännöllisesti viinaa ja ruokaa niinkuin paremman palkkaluokan ihminen, maksaan iskee kirroosi taatusti.
Mietin sitä kerran sohvalla maatessani ja niukkahiilihydraattisesta ruokavaliosta se läksi. Nimittäin puliukon ruokavalio on puhtaimmillaan kuin rasvan syömistä. Nyt joku sanoo, että PÖH! Eihän alkoholi ole mitään rasvaa. Juu, ei se ihan vielä olekaan, mutta maksa tekee ihmeitä ja kohta on.
Pieni tutkimusretki metabolian kemiaan maksassa!
Hiilihydraateista tehdään ensin palorypälehappoa tai maitohappoa (riippu hapen saannista) ja ruutataan se karuselliin, jota sanotaan sitruunahappokierroksi. Siellä siitä tehdään energiaa TAI jos energiaa ei tarvita, se muutetaan C2-fragentiksi toisinsanoen asetyl-CoA:ksi. (CoA = koentsyymi A) C2-fragmentti on rasvan perusosanen. Se heitetään rasvahapposykliin, joka on mielenkiintoinen entsyymien muodostama tiivis paketti. Joka kerran kun sykli on kiertänyt kerran ympäri, rasvahappo on venähtänyt kahdella hiiliatomilla. Jossakin vaiheessa hiiliketju irtoaa ja sen päähän palautetaan happo-osa (COOH). UUsi rasvahappo on syntynyt. Tarvitaan vielä glyseriinitä ja triglyseridi on valmis vietäväksi pois.
Okei! Tässä olivat ne ainekset, joita tarvitaan.
Tavallinen ihminen juo viinaa ja syö (rasvaa ja hiilihydraatteja). Alkoholi muutetaan tietyllä nopeudella asetaldehydiksi, jonka sanotaan olevan euforiaa aiheuttava. Mutta se on samalla paha myrkky. Asetaldehydi muutetaan yleensä nopeasti asetaatiksi (=etikkahappo). Siitä ketju jatkuu niin, että lisätään siihen CoA ja talutetaan se sitraattisykliin ja tehdään siitä lopulta sokeria. Tai heitetään se rasvahapposykliin ja tehdään siitä rasvahappoa. Mutta kun rikas juoppo on samalla syönyt runsaan aterian (kun tietty huikoo), niin tuossa edellämainitussa systeemissä on jo tungosta riittämiin. Alkoholin tuottama asetaldehydi ei siis pääse tungoksen takia eteenpäin ja konsentroituu. No siitä seuraa maksavaurio. Se korjaantuu ellei rikas juoppo juo muutamaan päivään. Yleensä viina maistuu kuitenkin päivittäin senverran, että vauriot eivät ehdi korjaantua, vaan laajenevat. Maksakudos muuttuu sidekudokseksi. Sitä tehdään aina sille paikalle, jossa on joku vaurio.
No, köyhä alkkis ei syö kun sillä ei ole varaa. Tai syö vain joskus jos leipäjonosta saa. Yleensä elää juomalla kun siihen on just varaa. No, sitraattisykli ja rasvahappokaruselli kumisevat tyhjyyttään. Elimistö huutaa hulluna glukoosia. Asetaldehydi muutetaan salamavauhdilla asetaatiksi, joka heitetään sitraattisykliin ja sitä kautta glukoneogeneesiin. Siis tehdään sitä sokeria, jota ei ruoasta saatu. Maksan vauriot ovat olemattomat kun myrkky ei konsentroidu. Saattaapa olla ettei sitä toivottua euforiaakaan kunnolla tule, joten viinaa pitää juoda ylenmäärin kunnes valot sammuvat.
Rikkaalla juopolla saattaisi olla yksi keino pelastaa maksansa pidempään. Täytyy välttää hiilihydraatteja viimeiseen asti ja syödä vain lihaa tai kalaa. Toisaalta kannattaa käydä apteekissa ja ostaa Neurovitan-nimistä vitamiiniseosta. Se sisältää vitamiinia, josta tehdään maksassa pikapikaa koentsyymiä, joka toimii alkoholin metaboloitumisessa. Asetaldehydiä hävitetään vauhdilla. Euforia on oleellisesti pienempi, mutta eipä makskaan vaurioidu niin paljon. Tämä keino käyttöön jos tykkää jonkun hienon viinan mausta, mutta humaltuminen on toisarvoista.
Neurovitan b-vitamiinitabletit: siitä ei ole todisteita, mutta kun alkoholi palaa tehokkaammin sen avulla, voisi kuvitella, että joissakin tilanteissa siitä olisi harmia. Ei näin yksinkertaisista asioista tehdä tutkimuksia.
------------------------------------------------
""B6-vitamiiniryhmään kuuluvat pyridoksiini, pyridoksaali, pyridoksamiini sekä
niiden fosfaattiesterit. Tärkein metabolisesti aktiivinen aine on
pyridoksaali-5-fosfaatti. Pyridoksiini on vesiliukoinen vitamiini, jonka
päivittäinen tarve on noin 2 mg (National Research Council 1989). B6-
vitamiinia on monissa ravintoaineissa, erityisesti kanassa, kalassa,
kananmunissa, pähkinöissä ja kaurassa. B6-vitamiinin komponentit imeytyvät
ohutsuolessa ja kulkeutuvat plasmassa pyridoksaali-5-fosfaattina, joka on
sitoutunut plasmassa albumiiniin. Maksassa B6-vitamiini metaboloituu lähinnä
4-pyridoksiinihapoksi ja erittyy virtsaan. Pyridoksaali-5-fosfaatti on tärkeä
kofaktori useiden aminohappojen - erityisesti tryptofaanin, glutamaatin ja
glysiinin - transaminaatiossa, dekarboksylaatiossa ja rasemisaatiossa.
Pyridoksaali-5-fosfaatti on myös glykogeenifosforylaasin koentsyymi, ja se on
tarpeellinen delta-aminolevuliinihapon synteesissä.
Pyridoksiinia on ravinnossa runsaasti, joten sen puutos on hyvin harvinainen.
Pyridoksiinin puutosta on kuvattu esiintyvän lähinnä ohutsuoliresektion
jälkeisessä malabsorptiossa (Pallis ja Lewis). Isoniatsidin, penisillamiinin,
sykloseriinin, L-dopan ja hydralatsiinin käytön yhteydessä on esiintynyt B6-
vitamiinin suhteellista puutosta. Pyridoksiinin puutos aiheuttaa dermatiittia,
glossiittia ja stomatiittia. Huomattava puutos voi aiheuttaa ärtyvyyttä,
voimattomuutta, huimausta, depressiota, perifeeristä neuropatiaa ja
kouristuskohtauksia.
Vaikka pyridoksiini ei varastoidukaan elimistöön, sen päivittäisen tarpeen
ylittävä säännöllinen saanti aiheuttaa toksisia oireita. Yleisin pitkäaikaisen
pyridoksiinialtistuksen toksinen ilmentymä on puhtaasti sensorinen
polyneuropatia, mutta myös motoriset hermot voivat olla lievästi affisoituneet. ""
---------------------------------------
Kyse ei ole nyt siitä, että olisi vitamiinin puutosta. Kyse on aivan muusta. Kun maksa ottaa vitamiinin ja tekee siitä koentsyymiä, sitä on käytettävissä runsaasti operaatiossa, jossa sitä tarvitaan. Koentsyymi on apuaine, joka välitää jossakin reaktiossa jonkun osan reaktiotuloksesta. Käytetty koentsyymi kiikuttaa sen osan jonnekin muualle, jossa koentsyymi vapautuu käytettävksi jälleen ensmmäisessä rektiossa.
Jos lähtöaineita on paljon ja pullonkaulana on tuo vitamiinista valmistettu koentsyymi, niin sen paikallinen lisäys nopeuttaa reaktiota. Tästä on kysymys alkoholin hapettumisreaktiossakin. Vaikka elimistö heittää ulos liiaksi tunnistamansa osan vesiliukoisesta vitamiinista, sen tarjonta lisää joka tapauksessa sen muuntamista tarpeelliseksi koentsyymiksi.
----
siispä: jos on ryyppyilta, älä mene nakkikioskille. Siellä myydään lihana maustettua lähes puhdasta hiilihydraattia!