Ikinörtit

Sitä olemme mitä nimi sanoo
yli 50 v keskustelufoorumi
 
PääsivuFAQHakuKäyttäjälistaRekisteröidyKirjaudu sisään

Jaa | 
 

 Lakkoillaan

Siirry alas 
KirjoittajaViesti
mirjamarja
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 1263
Join date : 07.10.2009
Ikä : 84
Paikkakunta : Uusimaa, Vantaa

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Ke 28 Huhti - 13:51:57

Tässä on se kuuluisa lumipalloefekti. Kun monet palvelualan yritysten aukoloajat muuttuvat lähes ympärivuorokautisiksi, alkaa olla paineita virastoissa ja pankeissa, koska työssäkäyvät eivät pääse asioimaan. Nukkuvat!
Vähitellen joudutaan venyttämään aukioloaikoja joka alueella.
Tavallinen kansalainenhan sen muutoksen sitten maksaa, kuten sanot.

Tänään oli lehdessä, että Helsingin kaupunki haluaa vähentää vanhusten hoitokuluja ja sulkee hoitokoteja. Ei voi kuin päivitellä, kun jossain kehutaan, kuinka Suomi on niin edistyksellinen ja yksi maailman vauraimmista maista, mutta sitten vanhuksille ei löydy rahaa edes 750 asunnon ylläpitämiseen Helsingin kokoisessa kaupungissa, ja ainoa hyvä reumsairaala suljetaan, ja n. 1000 hoitoa tarvitsevaa lasta on heitteillä. Juuri tänään molemmista asioista Hesarissa. Kirjoittajan kaksi lasta on tähän asti käynyt joka 3. kuukausi hoitoja saamassa, nyt ei ole mitään annettu tilalle, eikä edes toivoa ole. Kun nivelet vaurioituvat, ne menevät sitten pysyvästi, ja ihminen joutuu kärsimään koko ikänsä. Ymmärtää kuinka huolissan vanhemmat ovat.

Luin myös, että Suomi avustaa monia maitia, mm. hulivili-Kreikkaa, ja tänään mainittiin Moldova avustuksen kohteena. Eikö Heinola olisi ollut hiukan lähempänä?

Eduskunnassa istuu 200 viisasta. Kiitos heille. Kyllä he hyvin huolehtivat moldovalaisista, afgaaneista ja muista. Tietävätköhän vastaanottajamaat edes, missä Suomi on?
Suomalaiset eivät tiedä, missä rahat luuraavat.
Takaisin alkuun Siirry alas
Frederiikka
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 887
Join date : 04.10.2009
Ikä : 73
Paikkakunta : Kymenlaakso, Kouvola-Kymijoen kaupunki

ViestiAihe: Aika entinen ei koskaan enää palaa   Ke 28 Huhti - 11:58:04

Elintarviketyöläisten lakkoa seurataan mielenkiinnolla juuri työaikakysymysten vuoksi. Paineet työpäivien pidentämiseksi kasvavat monilla aloilla. Jos elintarviketyöläiset eivät onnistu lakollaan jarruttamaan työnantajien ajamia vuorotyö- ja työaikamuutoksia, seuraavaksi vuorossa voi olla esimerkiksi päiväkotien ja virastojen aukioloaikojen laajentaminen.

Lasten päivähoidon vuorojärjestelyihin luulisi olevan uutta tarvetta jo pelkästään kaupan alan työaikamuutosten takia. Lasten vuorohoidon järjestäminen on kuntien vastuulla. Tuskin kunnissa on edes osattu varautua tällaiseen menojen lisäykseen.

Meillä työskennellään edelleen hyvin paljon kello 9–17 -periaatteella. Kuntien ja valtion laitokset ovat tähän asti pystyneet lykkäämään muutostarpeita nettipalveluita ja online-asiointia lisäämällä. Lasten- tai vanhustenhoidon kanssa virtuaalipalvelut eivät kuitenkaan toimi.

Myönnytysten jälkeen entiseen työrytmiin ei ole paluuta. Tulee helposti ketjureaktio muihinkin palveluihin. Kustannukset kasvavat. Kuka ne maksaa? Yksinkertaista matematiikkaa: No, tietysti me!

Takaisin alkuun Siirry alas
Katleija
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 963
Join date : 04.10.2009
Ikä : 81
Paikkakunta : Turku

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Ti 27 Huhti - 21:18:52

Työaikakysymyksistä riidellään. Kauppojen aukioloajat ovat pidentyneet ja kaupat ovat auki sunnuntaisin vuoden ympäri. Työnantaja haluaa joustavuutta työvuorosuunnitteluun. Kokonaistyöaika ei tietenkään pitenisi, mutta viikkotuntimääräksi voisi tulla joskus 48 tuntia ja työpäivän pituudeksi 10 tuntia. Tasoittumisajanjaksolla työaika tasaantuisi.Työaikalain mukaan viikkolepo on kuitenkin aina oltava.
Itse tein aikoinani periodityötä (3vk), jossa työvuorot ja viikkotuntimäärät vaihtelivat. Makuasia, mutta minusta oli kiva saada joskus pitkiä arkivapaita. Ne jotka valvoivat öitä, heidän työvuoronsa kesti 11 tuntia. Joskus oli pakko jäädä aamuvuorosta jatkamaan iltavuoroon. Siitä tuli sitten 14 tunnin päivä, ja sitten aamulla taas seitsämäksi. Periodityön puitteissa oli joustoa vaihdella työvuorojaan ja vapaitaan työkavereiden kanssa. Pääasia olikin, että työvuoron miehitys pysyi samana. Sairaanhoitotyön itselleen valinnut tietää jo alalle mennessään mihin nokkansa pistää. Siellä tehdään jopa yötyötä.
Toinen asia on niille, jotka ovat tottuneet aivan säännölliseen työaikaan ja joutuvat sitä muuttamaan. Myyjillekin on tullut sunnuntaityö. Monet kuitenkin mielellään tekevät sataprosenttista pyhätyötä, joten luulisi kaupoissakin voivan vaihtaa sunnuntaivuoroja halukkaan tekijän kanssa.
Meillä oli aina joku, jolle sopi yötyö. Yleensä hän sai muitten öitä niin paljon, ettei hänen tarvinnut muita vuoroja tehdä.
Takaisin alkuun Siirry alas
MdK
aktiivinörtti


Viestien lukumäärä : 1760
Join date : 03.10.2009

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Ti 27 Huhti - 20:54:20

Täällä oli paperialan lakko ja kauppojen hyllyiltä alkoi hävitä talous- ja vessapaperit.
Piti ruveta miettimään, alkaisiko säästää sanomalehtiä vessan nurkkaan vai alkaisiko
vuolla puuveitsiä. clown
Takaisin alkuun Siirry alas
Frederiikka
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 887
Join date : 04.10.2009
Ikä : 73
Paikkakunta : Kymenlaakso, Kouvola-Kymijoen kaupunki

ViestiAihe: Eipäs-juupas-eipäs   Ti 27 Huhti - 19:28:19

Nyt on sitten solmittu Wappu-rauha ja työsulku peruttu. Työnantajan rivit alkoivat rakoilla. On tämä erikoinen lakko. Ensi sunnuntaina taas neuvotellaan valtakunnan sovittelijan johdolla. Selviävätköhän sopuun ilman sovittelulautakuntaa? Mikäli sopimusta ei synny, elintarviketyöntekijät aloittavat 5. toukokuuta rajoitetun lakon, joka laajenee 11. toukokuuta koko elintarvikealaa koskevaksi - kestoltaan määräämättömäksi työtaisteluksi. Huh, huh! Shocked

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2207246/tyosulusta-taysi-fiasko
Takaisin alkuun Siirry alas
Frederiikka
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 887
Join date : 04.10.2009
Ikä : 73
Paikkakunta : Kymenlaakso, Kouvola-Kymijoen kaupunki

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Ma 26 Huhti - 14:55:46

Frederiikka kirjoitti:
Uuden sovintoesityksen pitäisi parantua edellisestä huomattavasti, jotta sillä olisi mitään mahdollisuutta saada työntekijöiden hyväksyntä. Mielenkiintoista seurata, millaisen tarjouksen Lonka palkkakiistassa elintarviketyöläisille runnoo.

Ei kelvannut sovintoesitys, joten elintarviketeollisuuden työtaistelut jatkuvat. Uusista neuvotteluista ei ole sovittu. Iltakuudelta alkaa työnantajien julistama työsulku, joka kestää vappuun saakka. Pula elintarvikkeista näkyy aiempaa tuntuvammin nyt kauppojen tiskeillä mm. liha-, valmisruoka-, ja leipomotuotteiden kohdalla. Joten kauppaan on syytä suunnata pikimmiten, jos Wappu-menun tarvikkeista jotain puuttuu.http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/90900-vappupiknik-2010-nakit-vahissa-%E2%80%93-%E2%80%9Dpakasteet-ovat-olemassa%E2%80%9D
Takaisin alkuun Siirry alas
Frederiikka
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 887
Join date : 04.10.2009
Ikä : 73
Paikkakunta : Kymenlaakso, Kouvola-Kymijoen kaupunki

ViestiAihe: Se on sitten lakko taas   To 22 Huhti - 16:21:12

Kauppojen hyllyt alkoivat täällä tyhjentyä keskiviikkona, kun Elintarviketyöläisten Liiton kolmen päivän lakko alkoi keskiviikon vastaisena yönä. Poikkesin marketissa ihan tavallisella viikko-ostosmatkalla, mutta minua ennen oli poikennut jo moni muu. Lihatiskissä oli ainoastaan kaksi broilerinkoipipakettia. Jauheliha oli loppunut kokonaan, samoin appelsiinimehu. Leipää löytyi, samoin vihanneksia ja leikkeleitä. Kassajonossa oli edelläni nuorimies, jolla oli pahvilaatikollinen nakkipaketteja vappujuhlia varten. Laughing

Lakkoilu tuskin jää tähän. Aamulehdessä Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi, että työtaistelusta voi tulla erittäin pitkä. Elintarviketyöläisten liitto on perinteinen työläisliitto, jonka lakkorivit pysyvät varmasti kasassa ja joilta jouston saaminen neuvotteluissa voi olla todella hankalaa.

Neuvottelut ovat kaatuneet työaikakiistaan. Uusi työaikamalli heikentäisi "poikkeuksellisesti" työntekijöiden asemaa. Työnantajapuoli on väittänyt työntekijäpuolen levittävän "tarkoitushakuisesti harhaanjohtavaa" tietoa puhumalla kymmentuntisista ja kuusipäiväisistä työviikoista ilman ylityökorvauksia. Työnantajapuolen oma mainoslause on, että uusi työaikamalli "mahdollistaisi työntekijöille lyhyemmän, 36 tunnin keskimääräisen viikkotyöajan".

Täysin vastakkaisilta tuntuvat tulkinnat selittää se, että valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksessä pidemmät työpäivät tasoitettaisiin pitkällä aikavälillä: enintään 52 viikossa eli vuoden aikana. Yksittäisillä viikoilla päivät voisivat siis venyä kymmeneen tuntiin ja viikkotyötunnit neljäänkymmeneenkahdeksaan, mutta vuoden lopputulos olisi noin 36 tunnin työviikko.

Käytännössä työntekijät tekisivät sesonkiaikana kuten kesällä hurjaa työmäärää. Vapaat pidettäisiin vähemmän houkuttelevina aikoina, eikä työntekijöillä olisi juuri mahdollisuutta vaikuttaa niiden ajankohtaan. Esitys lisäisi myös viikonlopputöitä huomattavasti. Käytännössä valtaosa ylityökorvauksista poistuisi kokonaan, kun työajan tasoitusaika on pitkä. Tällaista esitystä en minäkään hyväksyisi.

Kiistan sovittelua jatketaan sunnuntaina. Uuden sovintoesityksen pitäisi parantua edellisestä huomattavasti, jotta sillä olisi mitään mahdollisuutta saada työntekijöiden hyväksyntä. Tällainen esitys ei kyllä menisi läpi millään alalla. Täytynee siis varautua työtaistelun jatkumiseen ja kauppojen hyllyjen tyhjenemiseen.

Toukokuu on juhlien aikaa. Löytyisiköhän pula-ajan keittokirjasta juhlaherkkuja? Rolling EyesMielenkiintoista seurata, millaisen tarjouksen Lonka palkkakiistassa elintarviketyöläisille runnoo. Hiki taisi tulla pintaan kaupan lakkoakin sovitellessa. Ei käy kateeksi sovittelijan työtä. Huh! Evil or Very Mad

***
Lakkokalenteri:
* Käynnissä parhaillaan: 21.-23. huhtikuuta
* Työnantajan työsulku: 26.- 28. huhtikuuta
* Uhka: 5.-10. toukokuuta
Takaisin alkuun Siirry alas
beataB*
lähes aktiivi
avatar

Viestien lukumäärä : 346
Join date : 20.12.2009

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   La 13 Maalis - 9:02:22

Liliuskin tuomitsee ahtaajien lakon

Takaisin alkuun Siirry alas
beataB*
lähes aktiivi
avatar

Viestien lukumäärä : 346
Join date : 20.12.2009

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   La 6 Maalis - 9:50:06

Ai, jai, jai
Tervo irrottelee peräti: ”miksei 7 vuoden irtisanomisaikaa?”

12 kuukauttakin tuntuu melko mahdottomalta

Lakko kaatuu varmaan muiden liittojen painostukseen,
Kun paperipoikuleiden palkkanauha näyttää 00,00
niin solidaarisuus loppuu.

Containership valtaa markkinoita, ja ulkoistaa
Ei hyvältä näytä.

Toisaalta miksi ei noita herrojen ylisuuria bonuksia saada pois,
ei kukaan ole niin supertyöihminen, että moisia rahoja työnteolla
ansaitsisi. täältäpesee
Takaisin alkuun Siirry alas
Katleija
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 963
Join date : 04.10.2009
Ikä : 81
Paikkakunta : Turku

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Pe 5 Maalis - 16:49:36

Tässä asiaa yhdeltä kantilta katsottuna
http://areena.yle.fi/audio/805245
Takaisin alkuun Siirry alas
faari
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 1358
Join date : 05.10.2009
Ikä : 75
Paikkakunta : turku - länsiturunmaa - pto de Mazarron

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Pe 5 Maalis - 15:54:39

mirjamarja kirjoitti:
No, he pyytävät palkanlisää vuositasolla yhteensä sen verran kuin yhden pampun kuukausipalkka (mikäli nyt aivan oikein kuulin ja ymmärsin) Joka tapauksessa se rahasumma, josta on puhe, ei hetkauta mitään eikä ketään, sanoi Isokallio.
Hän halusi tietää, ketä tässä siis syytetään ahneudesta. dancedance

On hyvä kuulla mielipiteitä joidenkin puolueettomien ihmisten sanomana, joilla ei ole omaa lehmää ojassa.
Tulee ajatelleeksi tässä, että me tavalliset kansalaiset olemme täysin niiden tietojen varassa, mitä meille syötetään. Aina on joku taho, jonka ääni ja mielipide on lujempi kuin muiden. voi ei!
Niinhän se on - me ollaan aina suodatetun tiedon orjia. "Puolueelle" vihamieliset totuudet vaietaan ja vain se propaganda päästetään läpi, jolla saa tyylipinnoja. Niin olin minäkin tuon edellisen viestin kanssa suodatetun tiedon lähteillä!

Isokallio on sikäli hyvä, että on nähnyt maailmaa myös korkealta, mutta osaa miettiä myös kaduntallaajan tasolta!

________**_________
ollaan me kaikki niin tärkeitä!?
Takaisin alkuun Siirry alas
http://koti.mbnet.fi/faari/
mirjamarja
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 1263
Join date : 07.10.2009
Ikä : 84
Paikkakunta : Uusimaa, Vantaa

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   Pe 5 Maalis - 10:42:17

Joka perjantai on TV 1:ssä jälkiviisaat puhumassa lyhyesti viikon varrella sattuneista tapahtumista.
Saan siitä hyvin usein valaistusta ihmettelemiini asioihin, ja tänään esimerkiksi ihan arkikielellä muutamalla lauseella ahtaajien lakosta.
Kalle Isokallio oli ilmeisesti ollut palaverissa, jossa TA:n osapuoli valaisi lakon vaikutuksia.
Hän oli niskakarvat pystyssä: Ahtaajia on 3000. Nyt heidän syykseen kaadetaan koko Suomen vientiteollisuuden alamäki.
Kurjalla lakkoilulla ja vaatimuksillaan aiheuttavat suurta tuhoa. Miljoonia ja miljaardeja lueteltiin.
No, he pyytävät palkanlisää vuositasolla yhteensä sen verran kuin yhden pampun kuukausipalkka (mikäli nyt aivan oikein kuulin ja ymmärsin) Joka tapauksessa se rahasumma, josta on puhe, ei hetkauta mitään eikä ketään, sanoi Isokallio.
Hän halusi tietää, ketä tässä siis syytetään ahneudesta. dancedance

Työehdoissa on myös toivomisen varaa, ja keskustelussa kävi ilmi, että jo 90-luvulta on tasapainoa yritetty pitää yllä irtisanomalla työntekijöitä. Noin niin kuin yleispätevänä lääkkeenä talouslamaan.
On hyvä kuulla mielipiteitä joidenkin puolueettomien ihmisten sanomana, joilla ei ole omaa lehmää ojassa.
Tulee ajatelleeksi tässä, että me tavalliset kansalaiset olemme täysin niiden tietojen varassa, mitä meille syötetään. Aina on joku taho, jonka ääni ja mielipide on lujempi kuin muiden.

Nyt siis taas sain tällaista ajattelemisen aihetta. Asioilla ei ole vain kaksi puolta, kyllä niitä enemmänkin löytyy. voi ei!
Takaisin alkuun Siirry alas
faari
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 1358
Join date : 05.10.2009
Ikä : 75
Paikkakunta : turku - länsiturunmaa - pto de Mazarron

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   To 4 Maalis - 21:46:01

Jos pitää paikkansa:
Työnantajapuolen eli EK:n ehdotuksia/ vaatimuksia:

1. Vuokrafirmat / alihankkijat satamiin
2. Jaksotyö (esim. tänään 4h töitä, huomenna 12h, kutsuttaessa töihin milloin tahansa)
3. Vakituisten työsuhteiden muuttaminen osa-aikaisiksi/ tilapäisiksi
4. Tilapäisen työvoiman vapaa käyttö (samaan aikaan vakituisia lomautettuina)
5. Lomautusten aikana ylitöiden tekeminen
6. Ylityökorvauksista luopuminen ainakin osittain

ei ole ihme tuo lakkoilu

________**_________
ollaan me kaikki niin tärkeitä!?
Takaisin alkuun Siirry alas
http://koti.mbnet.fi/faari/
mirjamarja
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 1263
Join date : 07.10.2009
Ikä : 84
Paikkakunta : Uusimaa, Vantaa

ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   To 4 Maalis - 12:24:03

Jos irtisanomisajan palkka vastaa 12 kk:n palkkaa, kuten olen ahtaajien yhdeksi vaatimukseksi lukenut lehdistä, niin minusta siinä ei olla käsitetty asiaa oikein.
On nyt vain nähtävä se totuus, että väkeä on vähennettävä, jos työt loppuvat tai niiden teettäminen tulee tällä porukalla liian kalliiksi.
Miten kansantaloutemme kestäisi sen, että mitään tekemättömille maksettaisiin vuoden palkka?

Kun 90-luvun taantumassa irtisanotiin taloudellisista ja tuotannollisista syistä tuhansia ihmisiä, niin irtisanomisajan palkka maksettiin sopimusten mukaan korkeintaan 6 kk:lta. Sinä aikana ei voinut hakeutua työttömäksi työnhakijaksi, koska palkka juoksi.
Ahtaajatkaan eivät siis voisi - ainakaan silloisten asetusten mukaan - hakea työtä vuoteen. Kuka haluaisi palkata vuoden kuluttua ihmisen, joka ei ole ollut mukana työelämässä näin pitkään aikaan?

Timo Räty haluaa uudeksi Wälläriksi.
Takaisin alkuun Siirry alas
Katleija
aktiivinörtti
avatar

Viestien lukumäärä : 963
Join date : 04.10.2009
Ikä : 81
Paikkakunta : Turku

ViestiAihe: Lakkoillaan   To 4 Maalis - 11:05:58

On se kumma kun AKT ei ikinä saa tehtyä työehtosopimusta ilman lakonuhkaa tai lakkoa. Samat maneerit ja manöverit toistuvat kerta kerralta. Ovatko ne korotusprosentitkin niin epäselviä, että työnantajapuoli puhuu kuljettajien 1,3 %:n korotuksesta tänä vuonna ja Räty sanoo korotukset 0,5 %:ksi.

Nyt satamamiehet ovat samasta liitosta ja menneet lakkoon tänä aamuna. Avainryhmillä on voimaa, sillä vaikutukset koko kansantalouteen ovat miljoonaluokkaa/pv. Keskipalkat eivät täysin selitä alan palkkausta, mutta lehdessä oleva esimerkki kertoi ahtaajien palkkojen kiipeävän reilusti yli sairaanhoitajien, joka oli yhtenä esimerkkinä. Palkan lisäksi on kysymys paljolti muustakin.
Työnantaja palkkaisi mielellään halpoja ulkolaisia tekijöitä, ja siitä eivät satamamiehet suostu neuvottelemaankaan. Jotain samaa kun matkalaukkujen siirtelijöiden jupakassa ja telakoilla ym. Suuntana on vakituisen kotimaisen työväen vähentäminen ja alihankinta sekä osa-aika- ja keikkatyö. Ollaanko hinnoiteltu itsemme ulos, toisaalta kaikilla palkoilla ei enää esim Helsingissä tule toimeen, jossa eläminen on kaikkein kalleinta.
Ei oikein hyvältä näytä.
Tv-ykkösen A-Talkin katson tänä iltana, jossa mukana myös liittojohtaja Räty.
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content
ViestiAihe: Vs: Lakkoillaan   

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Lakkoillaan
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Ikinörtit :: Poliittistaloudellinen keskustelu :: Talous ja taloudellisuus-
Siirry: